Nieuwsuur

Gisteravond een indringend onderwerp wat werd behandeld in het tv-programma Nieuwsuur. Het onderwerp: ”Wanneer mag mijn kind sterven?”

Wat kan een ouder doen als een kind zo lijdt, dat het nauwelijks kwaliteit van leven heeft? Ouders van zeer ernstig meervoudig gehandicapte kinderen kunnen niet kiezen voor euthanasie, omdat de kinderen wilsonbekwaam zijn.

Ik zie in het filmpje Meira van 12 en Bram van 17 die hetzelfde gedrag vertonen als Sabine. Zelfs de geluidjes die ze maken zijn identiek. Alle handelingen die de ouders moeten doen, zoals sondevoeding toedienen, medicijnen geven enz. herken ik.

Wat moedig van deze ouders om zich zo uit te spreken over dit onderwerp. Het is inderdaad heel moeilijk om in te schatten wat de levenskwaliteit is van een ernstig meervoudig gehandicapt kind. Dit is bij Sabine niet anders.

Sabine is op dit moment “stabiel”. Wat houdt “stabiel” dan in? Dat betekent ongeveer 3 ernstige epileptische aanvallen per dag, de voeding houdt ze binnen, ze geeft niet zoveel slijm over …

Met deze “stabiele” situatie zijn wij als ouders al heel bij, omdat het vaak ook anders is. Dan zie je echt dat ze lijdt en op dat moment kun je niks voor haar doen. Ja, misschien een keer een paracetamol geven.

Alle respect voor de ouders van deze prachtige kinderen, want wat ik zie als ik het filmpje bekijk zijn ouders die ontzettend veel van hun kind houden!

Geef een reactie